Weboldal címe
Weboldal alcíme
FundMonitor
A fejlesztésben hiszünk.

- KGF -

2019. január 1.

Egy felemás év margójára

Mikor tavaly ilyentájt az évindító bejegyzést fogalmaztuk, nem gondoltuk, hogy mindössze kettő fogja követni azután. Mivel végül igen mozgalmas és tartalmas év lett 2018, a szakmai és egyéb elfoglaltságok mellett megmaradó erőforrásainkat leginkább a "Számláló" rovat frissen tartására tudtuk irányítani. De a háttérben folyamatosan zajlott a munka a fejlesztési irányok keresésével, tartalomgenerálással vagy éppen pályázati megmérettetéssel. Bár ezek gyümölcse is lassabban érik be a tervezettnél, de bízunk az idei év új lendületében és abban, hogy terveinket mielőbb sikerül megvalósítani. Mert továbbra is hisszük, hogy van értelme és létjogosultsága a fejlesztéspolitikáról beszélni.

Ezért is megtisztelő, hogy a Portfolio.hu éves pályázati körképében lehetőségünk adódott elmondani véleményünket a múlt évről, valamint az előttünk álló időszakról. Szó volt 2018 tapasztalatairól, a 2019-es várakozásokról és a 2021 utáni kilátásokról is, válaszaink pedig sok esetben összecsengenek a fejlesztéspolitika számos szegmensét képviselő szakértők, tanácsadók véleményével.

A 2018 kapcsán megfogalmazható fő jelző a FundMonitor kisebb aktivitásának okára is rávilágít, ez pedig a kapacitáshiány. Az elmúlt egy év megerősítette mindazon félelmeket, amik a forrásbőség veszélyeire hívták fel a figyelmet. A tanácsadók, a kivitelezők, a támogató intézményrendszer, de leginkább a projektek sokaságát párhuzamosan megvalósítani kénytelen kedvezményezettek - különösképp az önkormányzatok - is a kapacitások hiányával és adminisztratív nehézségekkel küzdöttek.

2019-et mégis bizakodva várhatjuk, hisz most már a programok, projektek megvalósítására kell koncentrálni, csökken a kedvezményezettek és a támogató intézményrendszer túlterheltsége. Kevésbé igaz ez a kivitelezőkre, - főleg, de nem csak - az építési beruházók hiánya továbbra is kihívások elé állítja a projektek megvalósítóit. Ezért is fontos, hogy a támogató ne hatóságként járjon el, hanem partnerként segítse a kivitelezés mellett az adminisztratív kihívásokkal is küzdő kedvezményezetteket. Az ezzel kapcsolatos egyre jobb tapasztalatok után így 2019-ben a partnerség további erősödését várjuk.

És, hogy mi várható 2021 után? Az biztos, hogy pénz továbbra is lesz, mert amíg létezik az Európai Unió, addig kohéziós politika, vagyis fejlesztésre fordítható támogatás is lesz. Hogy mennyi, az persze sok mindenen múlik, jórészt saját magunkon. Ha a forrásokkal való visszaélések csökkentése, üldözése közérdekké válik, ha a forrásfelhasználással kapcsolatos tapasztalatok kedvezőbbek lesznek, joggal várhatjuk majd, hogy támogatásra érdemes félként tekintsenek ránk.

Bárhogy is legyen, itt a FundMonitoron továbbra is szeretnénk közelebb hozni a pályázati világot az olvasókhoz. És bár 2018-ban nem sikerült olyan erőket mozgósítani az oldal aktivitásában, mint terveztük, ha minden jól alakul, 2019-ben megújult lendülettel és tartalommal haladhatunk a célunk felé. Ebben bízva kívánunk sikeres, boldog új évet mindenkinek!

A Portfolio.hu éves pályázati körképe az alábbi linken olvasható: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/a-2019-es-ev-meg-eros-lehet-aztan-behuzhatja-a-feket-a-magyar-gazdasag.309105.html