Weboldal címe
Weboldal alcíme
FundMonitor
A fejlesztésben hiszünk.

- KGF -

2019. október 8.

Járások és nézések

Az önkormányzati választás kampányának hajrájában a kormányzat többször is konkrét figyelmeztetést küldött a választóknak: gondolják meg, kire szavaznak, mert egy ellenzéki településvezető megválasztásával fejlesztési forrásoktól zárhatják el a településüket.

De vajon hogyan alakult ez a jelenlegi önkormányzati ciklusban?! A FundMonitor aktuális elemzésében néhány olyan megye uniós forrásfelhasználási adatát vizsgáltuk meg, ahol ellenzéki vezetésű járásszékhely is található. A fentiek tükrében nem mondhatnánk, hogy meglepő eredményre jutottunk.


- KGF -

2019. augusztus 21.

Jóságban mért források

Hétfő óta a fél ország azt találgatja, vajon mire gondolt Angela Merkel német kancellár, mikor azt mondta:

„Magyarország jól használja fel az EU-s támogatásokat”.

Tán tudományosan megalapozott adatok alapján állította mindezt? Vagy csak az emelkedett, ünnepi hangulat és a túlzott udvariaskodás miatt tette? Esetleg egy politikai játszma következő lépését kell kihallani belőle? Biztosak egyikben sem lehetünk, arról ellenben nagyon is lehet véleményünk, hogy jól használjuk-e fel az uniós támogatásokat. Lássuk!


- KGF -

2019. április 1.

 Bolondok aranya

Mennyi EU-s pénzt költött eddig Magyarország? Sokat. Minden egyes eurót észszerűen és hatékonyan használtunk fel? Közel sem. Mivel kvázi töméntelen mennyiségű forrás áll rendelkezésre, sok olyan projekt is átcsúszik a rostán, aminek az ég egy adta világon semmi értelme. Persze a fejlesztési források értelmetlen felhasználása kormány-, sőt országfüggetlen sajátosság, de a hazai példáknak így is bárki csodájára járhat. Ezeket a projekteket valaki kitalálta, megint valaki megtervezte, másvalaki megírta a pályázatot, de a legnagyobb baj, hogy az állam támogatást is adott rá. Időről időre érdemes megemlékezni róluk.


- KGF -

2019. január 1.

Egy felemás év margójára

Mikor tavaly ilyentájt az évindító bejegyzést fogalmaztuk, nem gondoltuk, hogy mindössze kettő fogja követni azután. Mivel végül igen mozgalmas és tartalmas év lett 2018, a szakmai és egyéb elfoglaltságok mellett megmaradó erőforrásainkat leginkább a "Számláló" rovat frissen tartására tudtuk irányítani. De a háttérben folyamatosan zajlott a munka a fejlesztési irányok keresésével, tartalomgenerálással vagy éppen pályázati megmérettetéssel. Bár ezek gyümölcse is lassabban érik be a tervezettnél, de bízunk az idei év új lendületében és abban, hogy terveinket mielőbb sikerül megvalósítani. Mert továbbra is hisszük, hogy van értelme és létjogosultsága a fejlesztéspolitikáról beszélni.- KGF -

2018. április 6.

Miért nem működik a pályázati rendszer? (első felvonás)

A FundMonitort többek között azért indítottuk, mert meggyőződésünk, hogy a jelenlegi pályázati rendszer nem megfelelő. Gyakorló tanácsadóként nap, mint nap tapasztaljuk a meglévő problémákat, elméleti szakemberként az alternatívákról is van elképzelésünk. Így aztán a cím megfogalmazása ebben a formában szerintünk sajnos helytálló. 2018-ban Magyarországon nem az a kérdés, hogy jó vagy rossz a kormány által szisztematikusan átalakított, saját képre formált pályázati rendszer, sokkal inkább az, miért rossz, miért nem működik. Aktuális írásunk a pályázati világ útvesztőjéből közöl részleteket, terjedelmi okokból kifolyólag két felvonásban. Az első részben egy átfogó áttekintést szeretnénk adni a folyamatokról.


- KGF -

2018. február 8.

Abszorpció - a megtévesztő sikerkritérium

„Minden pályázatot meghirdettünk 2017 márciusáig.” „Az összes forrást odaítéljük 2018 tavaszára.” „Jelentősen túlteljesítettük a 2017-es kifizetési célszámokat.” Siker, siker hátán, gondolhatja az olvasó, pedig az első ránézésre pozitív töltetű üzeneteket valójában fenntartással kell kezelni. Bár a rendelkezésre álló források mielőbbi elköltése akár legitim célnak is tűnhet, egyáltalán nem biztos, hogy mi nevetünk majd a végén. Bármi áron pénzt költeni továbbra sem érdem, az Európai Unió csak a szabályosan felhasznált támogatásokat fogja végül jóváhagyni. De mit jelent az, hogy jóváhagyja? Mikor jutunk egyáltalán a pénzünkhöz? A FundMonitor aktuális írása a támogatás lehívásának folyamatát és az abszorpció fogalmát járja körül.


- KGF -

2018. január 2.

Évindító gondolatok évzáró tűzijátékkal

Beköszöntött 2018, amely több szempontból is mérföldkő a kohéziós politika jelenlegi ciklusa során. Miközben a Kormány továbbra is elkötelezett a források minél gyorsabb lekötésében és idén a rendelkezésre álló keret jelentős részét ki is akarja fizetni a kedvezményezetteknek, Brüsszel már az idén elért időközi eredményeket kérni majd számon a tagállamokon. A részcélok esetleges nem teljesítése pedig 2019-től akár pénzügyi szankciókat is eredményezhet. Hovatovább, a 2020 utáni költségvetés tervezése is idén indulhat majd a tervek szerint, ennek kapcsán sem lesz utolsó szempont, hogyan és miként teljesít Magyarország a támogatások felhasználása terén. Csak ismételni tudjuk magunkat: a források elköltése önmagában most sem lesz érdem.


- KGF -

2017. november 8.

Gombhoz varrt kabátok

A sajtó időről időre felkap gyanús vagy gyanúsnak vélt, EU-s forrásból megvalósult projekteket, de a cikkekből az olvasó legtöbbször csak félinformációkat tudhat meg. Nem derül ki számára a pályázat feltételrendszere, az értékelés módja és folyamata, a projekt megvalósításának körülményei, pontos részletei. Mindezzel együtt az olvasó joggal teheti fel a kérdést: lehetséges, hogy egy projekt az adott pályázat céljaival ellentétes tartalommal nyerjen támogatást és valósuljon meg? A FundMonitor aktuális írása ilyen jellegű projektek lehetséges életútját vizsgálja.- KGF -

2017. november 2.

Tudtad, hogy 2004 óta közel 1,5 millió forintot kaptál az Európai Uniótól?

Úgy bizony, évente több mint százezer forintot. Ha akarom sok, ha akarom kevés, de az biztos, hogy csecsemőtől aggastyánig minden egyes magyar állampolgárra jutott ennyi a közösből. Igaz, nem a pénztárcádban vagy a bankszámládon kell keresd, a pénzt ugyanis Magyarország kapja és használhatja fel. Így tehát ez valójában a csatlakozásunk óta a mindenkori kormányzat által kifizetett európai uniós támogatások egy magyar lakosra jutó összege. A kifizetések teljes volumene pedig az eltelt 13 évben mintegy 14,5 ezermilliárd forint, nem számítva a közvetlen agrártámogatásokat.