Weboldal címe
Weboldal alcíme
FundMonitor
A fejlesztésben hiszünk.


- KGF -

2017. november 2.

Tudtad, hogy 2004 óta közel 1,5 millió forintot kaptál az Európai Uniótól?

Úgy bizony, évente több mint százezer forintot. Ha akarom sok, ha akarom kevés, de az biztos, hogy csecsemőtől aggastyánig minden egyes magyar állampolgárra jutott ennyi a közösből. Igaz, nem a pénztárcádban vagy a bankszámládon kell keresd, a pénzt ugyanis Magyarország kapja és használhatja fel. Így tehát ez valójában a csatlakozásunk óta a mindenkori kormányzat által kifizetett európai uniós támogatások egy magyar lakosra jutó összege. A kifizetések teljes volumene pedig az eltelt 13 évben mintegy 14,5 ezermilliárd forint, nem számítva a közvetlen agrártámogatásokat.

Jelentős összeg ez, ráadásul az Európai Unió tagjaként hasonló mértékű támogatások várhatóan még hosszú időn át rendelkezésünkre fognak állni, minden ellenkező kommunikáció ellenére. És mivel a kohéziós politikára fordított források nagyságrendileg a második világégést követően a háború sújtotta Európa újjáépítéséhez nyújtott Marshall-segélyhez mérhetők, nem túlzás azt állítani, az "EU-s támogatások" történelmi esélyt nyújtanak a felzárkózásra. Mi azt gondoljuk, ennek megfelelően kellene bánni velük! És te, hogy érzed, eleget tudsz arról, mi történt a rád eső 1,5 millió forinttal? Jó helyre került, értelmes célokat szolgált? A FundMonitor kezdeményezéssel többek között ezek megválaszolásában szeretnénk segítségedre lenni. 

Sziasztok! Kiss Gábor Ferenc vagyok, fejlesztéspolitikai szakértő. 2007 óta foglalkozom behatóan támogatáspolitikával. Kezdetben pályázatíróként, majd a projekttervezés, megvalósítás és értékelés egyre több elemével megismerkedő szakértőként. 2012 óta a Budapesti Corvinus Egyetemen a témában doktori tanulmányaimat folytatom, 2013 óta egyidejűleg saját tanácsadó cégemet is vezetem, építgetem. Nem kérdés, teljesen beszippantott ez a terület. 10 év hosszú idő, az ember lát jót, rosszat, követendőt és elvetendőt is. Az idők során markáns véleményem alakult ki a hazai fejlesztéspolitikáról, mind a szabályozásban, a forrásfelhasználás gyakorlatában, mind az egyéni tájékozottsági szintben lehetne hova fejlődni. Tény és való, a terület igen komplex és összetett, laikusok számára nehezen átlátható és követhető, így a figyelem is kevésbé fordul irányába. Holott mindannyiunk érdeke, hogy ezeket a forrásokat közös felelősségvállalás mellett, az egyén életére is kedvezően ható tagállami célok elérése érdekében használjuk fel.

Piacon tevékenykedő szakértőként a sokszor tehetetlenül szemlélt rendszerben egyszerre érzem magam tettre késznek is, hiszen napi munkám során a megbízóim számára a projektek megvalósításához szükséges tudáson túl előremutató gondolkodásmódot is át tudok adni. Emellett a Corvinuson immár ötödik éve lehetőségem van az elméleti tudás mellett szakmai tapasztalatokat, még inkább szemléletmódot közvetíteni diákjaim számára. Pozitív visszajelzéseik megerősítenek abban, igenis érdemes értékeket, elveket képviselni ezen a területen is. Így aztán a FundMonitor sem elsősorban az elméletről fog szólni, szerzőtársaimmal gondolkodás- és szemléletmódot is át szeretnénk adni úgy, hogy közben nem politizálunk, nem egy második „átlátszó”, vagy a napi sajtóban felkapott kényes témákat újraközlő oldal létrehozása a célunk. Sokkal inkább a napi közbeszédben forgó témáknak fogunk „mögé nézni”, segíteni a megértést, a tovább gondolást vagy átértékelést, a rendszer mögött húzódó motivációk és az abban rejlő lehetőségek felismerését.

Miért költünk kisvasútra vagy egyéb turisztikai beruházásokra? Több támogatás megy metró vagy autópályaépítésre, mint más országokban? Egyáltalán, milyen területeken használjuk fel a temérdek forrást? Tényleg olyan jól teljesítünk európai összevetésben, ahogy azt kommunikálják felénk? Itt a FundMonitoron arra törekszünk, hogy választ találjunk ezekre a kérdésekre. Az oldalon belül a „Számláló” rovatunkban találod majd a támogatásokkal kapcsolatos különböző adatokat, számszerű információkat, a „Nevező” rovatban pedig a véleménycikkek, elemzések kapnak majd helyet. A „Kisokos” fül alatt definíciószerű és gyakorlati magyarázó példákon keresztül igyekszünk majd segíteni a fejlesztéspolitikai bikkfanyelv megértésében. „MintaProjekt” rovatunk pedig a mára már olykor elcsépeltnek tűnő és pejoratív értelmet nyert EU-s pályázat fogalmának újraértelmezését hivatott szolgálni.

A fejlesztéspolitika szóösszetételben mi az elsőre helyezzük a hangsúlyt, így a FundMonitor szlogene nem véletlenül az, „a fejlesztésben hiszünk”. Mint minden projektünkbe, a kellő elszántsággal, bizakodással és naivitással vágunk bele ebbe az oldalba is. Szívből és ésszel csináljuk majd, azzal a céllal, hogy az egyén, szervezet és állam szintjén is jobb, tudatosabb, felelősebb forrásfelhasználás felé léphessünk tovább. Ezt szolgálják majd az itt megjelenő elemzések, véleménycikkek, sok-sok adat és összehasonlítás, no meg a különféle szemléletformáló kezdeményezéseink. Mert hisszük, egyáltalán nem késő az eredményesebb, hatékonyabb és hatásosabb forrásfelhasználásra törekedni.

Ha tetszik mindaz, amit felvázoltunk, kövess minket itt a FundMonitoron és tegyünk együtt a fejlődésért!