Weboldal címe
Weboldal alcíme
FundMonitor
A fejlesztésben hiszünk.

- KGF -

2018. január 2.

Évindító gondolatok évzáró tűzijátékkal

Beköszöntött 2018, amely több szempontból is mérföldkő a kohéziós politika jelenlegi ciklusa során. Miközben a Kormány továbbra is elkötelezett a források minél gyorsabb lekötésében és idén a rendelkezésre álló keret jelentős részét ki is akarja fizetni a kedvezményezetteknek, Brüsszel már az idén elért időközi eredményeket kérni majd számon a tagállamokon. A részcélok esetleges nem teljesítése pedig 2019-től akár pénzügyi szankciókat is eredményezhet. Hovatovább, a 2020 utáni költségvetés tervezése is idén indulhat majd a tervek szerint, ennek kapcsán sem lesz utolsó szempont, hogyan és miként teljesít Magyarország a támogatások felhasználása terén. Csak ismételni tudjuk magunkat: a források elköltése önmagában most sem lesz érdem.

Az már tavaly év végén kiderült, a pénzügyi célszámok teljesítésének a forrásfelhasználást koordináló Miniszterelnökség és az illetékes szaktárcák mindent alá tudnak rendelni. A 2017-es tervszámok és az annak elérése esetére beígért 24 havi bérprémium realizálása érdekében sosem látott tempóra kapcsoltak a minisztériumi kollégák, de ez a támogató döntést sokszor 4-10 hónapig váró pályázókat is megfeszített munkára kényszerítette az ünnepi időszak előtt és között. Nem titok, a tavaly év végi nagy nekirugaszkodásunknak itt a FundMonitoron is éppen ez az őrült hajsza szabott kicsit gátat. De hiába a pénzügyi tűzijáték, ha a projektek szakmai tartalma, eredményei esetleg nem jönnek majd az idők során. 2018 ebből a szempontból is vízválasztó lesz, hisz idén a brüsszeli felülvizsgálat miatt már konkrét szakmai eredményeket kell majd felmutatni az egyes programokban.

De, mivel 2017 elsősorban a pályázati lehetőségek meghirdetéséről, a döntéshozatalról és az előlegkifizetésről szólt, a projektek jelentős része igazából 2018-ban fog csak elindulni vagy felpörögni. Az ezzel kapcsolatos veszélyekre nem csak mi hívtuk fel sokszor, sok helyen a figyelmet. A párhuzamosan futó projektek adminisztrációja jelentős kapacitásokat igényel majd, nem csak a kedvezményezettektől és a tanácsadó szektortól, de a minisztériumoktól is, miközben komoly versenyfutás zajlik majd az építőipari kapacitások vagy egyéb szolgáltató körök lekötése érdekében. Ez mind szabályossági, mind eredményességi szempontból kockázat, hiszen nő a hibázás lehetősége és a szűkös kivitelezői erőforrások miatt a magas minőségre való törekvés is háttérbe kerülhet. Mindeközben azzal is számolni kell(ett volna), ha fokozott a verseny a szolgáltatók munkája iránt, nőni fognak a kivitelezési árak is. Vagyis hiába tervezett egy pályázó egy-másfél éve "iksz" forint összeggel meg egy beruházást, ha azt idén vagy jövőre 1,5-2-szeres szorzóval tudja csak megvalósítani. Ezen kérdések kezelésében az államra komoly szerep hárul majd idén, az esetleges segítő beavatkozásokat pedig minél előbb meg kell kezdeni a programok gördülékeny előmenetele érdekében. De legalább ilyen fontos lesz a pályázók és tanácsadóik higgadt, profi és célorientált hozzáállása is, hiszen a munka dandárja igazán a megvalósítás kapcsán jön el.

Komoly feladatok állnak tehát előttünk 2018-ban is, hogy a rendelkezésünkre álló támogatásokat szabályosan, észszerűen, eredményesen használjuk fel. De itt, a FundMonitoron továbbra is azért fogunk tenni, hogy a kohéziós politika minél érthetőbb, átláthatóbb legyen az olvasók számára. Nagyon sok tervünk van idénre, így megköszönve az eddigi érdeklődést, jó szívvel javasoljuk, tartsatok idén is velünk! Mi 2018-ban is a fejlesztésben hiszünk.